Het is goed om tijdens de zwangerschap een cursus te volgen. Onder andere ter voorbereiding op de bevalling. De volgende cursussen zijn te volgen in Leeuwarden en omstreken:

Voorlichtingsavond borstvoeding

Er wordt in de praktijk één keer per maand een borstvoedingsvoorlichtingsavond verzorgd door Kraamzus. Dit is een korte cursus ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. Wil je borstvoeding gaan geven? Twijfel je over borstvoeding? Heb je al eerder borstvoeding gegeven waarbij je problemen hebt ervaren? Kom dan naar de voorlichtingsavond over borstvoeding. Er wordt besproken wat er gebeurt in je lijf ter voorbereiding op borstvoeding, hoe borstvoeding praktisch in zijn werk gaat en wat je kunt doen bij bepaalde problemen. Daarnaast is er ruimte voor vragen over borstvoeding.

Klik hier voor aanmelding en de aankomende voorlichtingsdata

Voorlichtingsavond Bonnehûs

Eén keer per 2 maanden is er een voorlichtingsavond op de praktijk om dieper in te gaan op de bevalling en de kraamtijd. Deze avond is voor zwangeren die rond de 30 weken zwanger zijn.

Voorlichtingsavond MCL

MCL
Ongeveer één keer per twee maanden wordt een voorlichtingsavond gegeven aan zwangere vrouwen en hun partners. Tijdens deze avond krijg je informatie over wat je kunt verwachten voor, tijdens en na de bevalling. De voorlichting gaat in op thuisbevallen en bevallen in het ziekenhuis. Naast informatie van deskundigen zoals een gynaecoloog, verloskundige, verpleegkundige en kraamzorg intaker is er een informatiemarkt.

Klik hier voor aanmelding en data

Zwangerschapscursus Actief en Zwangerschapscursus Verkort

Rond geboorte
Tijdens deze cursussen werk je aan je conditie en spierkracht. Verder bestaan de lessen uit het aanleren van ademhalings- en ontspanningstechnieken en krijg je houdings- en bewegingsinstructies. Maar het blijft niet bij bewegen. Een groot deel van de lessen zal bestaan uit het geven van informatie over zwangerschap en bevalling, zodat je goed bent voorbereid en weet wat je kunt verwachten. Je hoeft niet sportief te zijn om deel te nemen aan de cursus. De Zwangerschapscursus Actief en Verkort is voor iedereen geschikt.

Baby & Co

Baby en co

Goed voorbereid op de bevalling en kraamtijd

Hoe voel je je tijdens de zwangerschap, en wat staat je als aanstaande moeder te wachten?

Er zijn verschillende soorten cursussen: de Complete Cursus, de Opfriscursus, de Weekendcursus, de Last Minute cursus en ook is er privé veel mogelijk.

Tijdens de Complete cursus bespreken we de verschillende fases van de bevalling en hoe je je daarop kunt voorbereiden. We doen ademhalingsoefeningen en geven je praktische tips over hoe je kunt omgaan met pijn tijdens de bevalling. De lactatiekundige geeft een minicursus borstvoeding tijdens één van de bijeenkomsten en de achtste bijeenkomst is een terugkomochtend. Hier kun je je ervaringen delen en je kersverse baby showen. Op één van de bijeenkomsten is ook je partner van harte welkom! De Complete cursus bestaat uit 6 cursusavonden van 1,5 uur en wordt gegeven van 19.30 tot 21.00 uur.

Samen bevallen

Samen bevallen

Zijn jullie op zoek naar een zwangerschapscursus die het beste bij je past? De zwangerschapscursus Samen Bevallen biedt de mogelijkheid om jullie samen voor te bereiden op de geboorte van jullie kind.

Sportief in de buitenlucht

Mom in Balance

Je bent zwanger, hebt een druk leven, maar je wilt graag ook actief blijven bewegen. In samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten is het Mom in Balance Sportprogramma specifiek samengesteld voor het zwangere lichaam. Er wordt onder professionele begeleiding gewerkt aan het op peil houden van de algehele conditie en het versterken van het lichaam.

ZwangerFit

Sportpleats; ZwangerFit

ZwangerFit is een actieve zwangerschapscursus. Onder begeleiding van een erkende ZwangerFit docente ben je verantwoord in beweging en word je goed voorbereid op de bevalling.

Haptonomie

Margreet Tienstra

‘Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een praktische cursus, waarbij aanraken belangrijke rol speelt. Omdat je de cursus met z’n tweeën volgt, kan er goed ingespeeld worden op jullie situatie, gevoelens en wensen. De partner krijgt een actieve rol; hij/zij leert de zwangere optimaal te ondersteunen voor, tijdens en na de geboorte.

In de cursus leren jullie op verschillende manieren contact te maken met het kindje in de buik. Ook besteden we aandacht aan het dragen van het kindje en aan het voorbereiden op de bevalling. Zo leren jullie om te gaan met pijn en oefenen we verschillende baringshoudingen. Na de geboorte is er aandacht voor de veranderde situatie. De begeleiding bestaat dan ook uit zes bijeenkomsten voor de bevalling, en één bijeenkomst erna, waarbij jullie samen met het kindje komen.

HypnoBirthing en badbevalling

Hypnobirthing

Liefdevolle Geboorte verzorgt in Leeuwarden de zwangerschapscursus HypnoBirthing voor (aanstaande) ouders in Friesland. HypnoBirthing is een positieve en praktische cursus voor zwangere vrouwen en hun partner.

Mensendieck

Mensendieck
Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in je lichaam. Een zwangerschapscursus helpt je in deze periode je lichaam te leren kennen en goed met deze veranderingen om te gaan. Door te oefenen kan je met vertrouwen de verschillende fasen van de zwangerschap en de bevalling tegemoet zien.

Zwangerschapszwemmen

Ankyzwemmen
Zwemmen in de Blauwe golf. Voor aanstaande moeder/ouders en later ook babyzwemmen.

Zwangerschapsbegeleiding “Dat zal bevallen”

De zwangere huismus
Op het moment dat u erachter komt dat u zwanger wilt raken of zwanger bent, dan komt u in een nieuwe fase in uw leven. Bent u als aanstaande moeder en vader hier goed op voorbereid, weet u wat u moet doen en vooral wat u te wachten staat? Wat is er zo belangrijk in de eerst 24 uur na de geboorte van uw kindje en daarna. De zwangerschapscursus geeft u voldoende informatie om deze nieuwe fase met vreugde en zelfvertrouwen tegemoet te gaan. De begeleiding kan al vroeg beginnen in de zwangerschap en kan, als u dat wenst doorgaan tot aan de bevalling.

Zwangerschapsmassage

Halberta Tuinenga-Smedema, de Earrebarre
Een mooie, maar ook intensieve periode. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam en wordt je lichaam extra op de proef gesteld. Vermoeidheid, slapeloosheid, angst voor de bevalling veroorzaken stress in je lichaam. Tegelijkertijd kunnen de hormonale veranderingen je soms emotioneel in de war brengen. Een ontspannende lichaamsmassage kan fysiek en gevoelsmatig ondersteunend zijn, voor jezelf en de baby. Massage verbetert ook de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor de moeder en het kind.

Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en om je te laten verzorgen! Tijdens je zwangerschap is er niets zo verlichtend en ontspannend als een massage.

Jonge moedergroep Welzijn Centraal

Je bent jong en zwanger en je wilt je graag goed voorbereiden op de bevalling. Als je voor de eerste keer zwanger bent, weet je niet precies wat je van de bevalling kan verwachten. Ook is het prettig om je samen met leeftijdsgenoten voor te bereiden op de bevalling. Daarom organiseert Welzijn Centraal samen met een andere organisatie speciaal voor aanstaande moeders t/m 23 jaar een zwangerschapscursus.

Een goede voorbereiding

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in je lichaam en voor jezelf. In de cursus leer je vaardigheden die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap, de bevalling en als de baby net geboren is. Bijvoorbeeld ademhaling- en ontspanningstechnieken, maar ook hoe je weeën opvangt en hoe je moet persen. Daarnaast is er ruimte voor jouw vragen over de zwangerschap en de voorbereiding op de bevalling.

Indeling cursus
 1. Duur: 4 x 1,5 uur
 2. Wanneer: Overdag
 3. Start: Vanaf de 6de zwangerschapsmaand

 • Voor de bevalling of bij dringende vragen bellen naar:

  06 – 51 09 73 13


  Bij geen gehoor:

  058 – 286 66 66


 • Volg ons
 • Deskundige en betrouwbare informatie voor jouw zwangerschap en bevalling
 • Evenementen
  Geen evenementen gevonden!