Borstvoeding

Borstvoeding is het beste wat je je baby kunt geven. Het bevat alles wat een baby nodig heeft. Het beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Het beschermt tegen overgewicht, suikerziekte en hoge bloeddruk op latere leeftijd. Het is altijd op de juiste temperatuur en gratis. Ook voor de moeder heeft voeden met de borst voordelen, het zorgt ervoor dat de baarmoeder weer snel kleiner wordt na de bevalling, waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Langdurig voeden verlaagt de kans op borst- en baarmoederhalskanker.

Tijdens het spreekuur beantwoorden wij graag je vragen over borstvoeding. Wij raden aan om tijdens de zwangerschap een voorlichtingsavond over borstvoeding bij te wonen (zie hiervoor op onze website bij cursussen). Deze voorlichtingsavond wordt op de praktijk gegeven, elke eerste maandagavond van de maand. Ook bij borstvoeding geldt: een goed begin is het halve werk. Tijdens je kraamperiode zullen we je zo goed mogelijk begeleiden.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je op de volgende websites terecht:


Borstvoeding Natuurlijk


Lactatiekundigen:

Borstvoeding Fryslân Borstvoeding Fryslân

Karine Akkermans Lactatiekundige Friesland

Marije Bosma Memmemolke

Kunstvoeding

Niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. Kunstvoeding is dan het alternatief. Dit wordt in supermarkten en drogisterijen verkocht en je kraamverzorgster weet hoe je deze voeding klaar moet maken. Je kunt het ook op de verpakking lezen. Ook zal de kraamverzorgster je uitleggen hoeveel voeding je baby in de eerste week moet krijgen en hoe je de voeding het beste kunt bewaren. Zij kan je ook informatie geven over verschillende flessen en spenen.

Er zijn verschillende soorten voeding verkrijgbaar. Is sommige gevallen is het raadzaam te kiezen voor hypoallergene voeding. Dit geldt voor baby’s met een verhoogde kans op koemelkallergie. Overleg met de kraamverzorgster of verloskundige welke soort je het beste kan gebruiken.

Rekenregel

Voor na de eerste week geldt de volgende rekenregel:

  1. 150 ml x het aantal kilo’s dat de baby weegt gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur.
  2. Dus een baby van 4 kilo krijgt na een week 150 x 4 = 600 ml per 24 uur, gedeeld door 8 voedingen is 75 ml per voeding, krijgt de baby 6 voedingen per 24 uur dan doe je 600 : 6 = 100 ml in het flesje.