Eerste afspraak

Echo

De eerste afspraak wordt gemaakt rond de 8e week van je zwangerschap. Allereerst wordt er een echo gemaakt en daarna vindt het intakegesprek plaats. Deze afspraak duurt in zijn geheel ongeveer 60 minuten.

Gesprek

Bij het gesprek gaan we in op je gezondheid, die van je partner en van je naaste familie. Verder is het ook van belang om te weten, hoe eventuele eerdere zwangerschappen zijn verlopen. Al deze gegevens worden ingevoerd in ons computersysteem, waarvan je zelf een uitdraai meekrijgt. Neem deze altijd mee bij de vervolgcontroles.

Meten en voorlichting

Verder wordt je bloeddruk gemeten en je gewicht bepaald. Ook krijg je, als je dat wilt, informatie over kansbepalende testen naar chromosomale afwijkingen. Natuurlijk lichten we je voor over een zo’n  gezond mogelijke levensstijl.

Bloedonderzoek

We geven je ook formulieren mee voor bloedonderzoek, waarmee je naar het laboratorium van het MCL kunt gaan.

We kunnen ons voorstellen, dat je veel vragen hebt. Meestal komen die tijdens het gesprek wel aan de orde, maar mocht dit niet zo zijn, aarzel dan niet om ze te stellen.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren over het algemeen 15 minuten. We vragen altijd hoe het met je gaat en bespreken je eventuele klachten. De controle bestaat uit het meten van de bloeddruk, het bepalen van de groei en ligging van het kindje en het luisteren naar het hartje van de baby. In principe wordt er geen echo meer gemaakt, tenzij hier een indicatie voor is.

Bij 30 weken zwangerschap wordt door middel van een vingerprik nog een keer bekeken of er sprake is van bloedarmoede.

Indien je rhesusfactor negatief is, wordt er na 27 weken bloed afgenomen voor rhesus antistoffenbepaling. Het hangt van de uitslag af, of je anti-D moet krijgen. Dit gebeurt dan bij de volgende controle.

Informatie gedurende de zwangerschap

Je krijgt in de loop van de zwangerschap informatie over o.a. de volgende onderwerpen:

  1. Voorbereiding op de bevalling
  2. Hoe om te gaan met pijn bij de bevalling
  3. Wanneer te bellen voor de bevalling
  4. De hielprik en gehoortest
  5. Minder leven voelen
  6. Voorbereiding op de borstvoeding

Inloopspreekuur

Elke dinsdagmiddag vanaf 16.30 uur is er een half uur inloopspreekuur om hartje te luisteren. Je kunt dan, vanaf een zwangerschapsduur van 14 weken, zonder afspraak langs komen.

Echo’s in onze praktijk

De echo’s in onze praktijk worden door Marije, Hilda of Marij gemaakt. Voor de 13-weken echo en/of de 20-weken echo verwijzen we naar Verloskundig Centrum Sicht.

Echoscopisch onderzoek

Echoscopisch onderzoek wordt verricht:

  1. Op de praktijk bij de eerste controle om te bepalen hoeveel weken je zwanger bent. Dit wordt ook wel een vitaliteits- of termijnecho genoemd.
  2. Op indicatie (als de verloskundige het nodig vindt), om de groei van de baby te bepalen of om te kijken hoe de baby in je buik ligt. Als er een indicatie is voor een liggingsecho, dan wordt deze rond 36 weken zwangerschap uitgevoerd.

Geslachtsbepaling

Wil je zelf graag een echo op een bepaald moment in de zwangerschap, bijvoorbeeld om er achter te komen wat het geslacht van de baby is, dan kun je terecht bij Verloskundig Centrum Sicht.