Wat is Centering Pregnancy?

Centering Pregnancy (CP) is een vorm van verloskundige zorg. Bij CP vindt de verloskundige zorg plaats in groepsverband. Je vormt een groep samen met 8 tot 10 andere vrouwen die ongeveer in de dezelfde periode als jij zijn uitgerekend. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en elkaar zo nodig kunt steunen. Er zijn 10 bijeenkomsten waarbinnen je individueel contact hebt met de verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Je leert onder andere hoe je zelf je bloeddruk kunt meten en je eigen zwangerschapskaart kunt bijhouden. Daarna worden binnen de groep één of meerdere onderwerpen besproken die voor jou, je zwangerschap en je baby belangrijk zijn. De onderwerpen zullen aansluiten op de fase van de zwangerschap.

In de praktijk

De intake, het gesprek over prenatale screening en de echo’s zullen individueel plaatsvinden. De eerste CP bijeenkomst is rond 14 weken. In het begin kom je eens in de vier weken, later eens in de twee weken. In totaal zijn er 9 bijeenkomsten in de zwangerschap. Na de zwangerschap vindt de tiende bijeenkomst plaats als nacontrole. Het eerste half uur zijn je partner en eventuele kinderen ook welkom. De bijeenkomsten duren 2 uren. In totaal krijg je ongeveer 17 uur meer zorg dan bij de reguliere zorg. Er is dus meer ruimte voor het stellen van vragen en er kan langer doorgepraat worden over bepaalde onderwerpen. De bijeenkomsten worden begeleid door 2 verloskundigen, of 1 verloskundige en onze assistente Véra. Bij sommige onderwerpen kan een gast worden uitgenodigd die deskundige is op dat gebied. De data van de bijeenkomsten zijn van tevoren bekend en je kunt ze dus ruim van tevoren inplannen in je agenda. Er zijn geen extra kosten verbonden aan CP.

Meer informatie?

Ben je enthousiast en wil je meer weten over CP? Kijk dan op https://www.samenweetjemeer.nl of neem telefonisch contact met ons op.

“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”