Stuitligging

Een stuitligging betekent dat de baby aan het eind van de zwangerschap (bij ongeveer 36 weken) niet met het hoofd naar beneden ligt, maar met de billen of de voeten. In ongeveer 3 à 4 % van alle zwangerschappen komt dit voor.

Indien je baby bij 35 of 36 weken in stuitligging ligt zal er altijd een echo gemaakt worden om dit te bevestigen. Mocht blijken dat je kindje inderdaad in stuitligging ligt, dan zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Hier zullen de mogelijkheden besproken worden. In veel gevallen zal er mogelijkheid zijn het kindje uitwendig van een stuit- naar hoofdligging te draaien, ook wel uitwendige versie genoemd. Tijdens de controle bij de gynaecoloog zal deze optie ook besproken worden.

Meer informatie

Hier vind je meer informatie over stuitligging en versie.

Meerlingzwangerschap

Als je voor de eerste echo bij ons komt, kunnen we o.a. zien of je zwanger bent van één of misschien wel twee of meer kindjes. Als blijkt dat je zwanger bent van een meerling, dan dragen we vanaf dat moment de zorg over aan de gynaecoloog. Omdat een meerlingzwangerschap meer kans op complicaties geeft, vinden alle zwangerschapscontroles en de bevalling plaats in het ziekenhuis. Op het moment dat je naar huis mag, wordt dit doorgegeven door de verpleging van het ziekenhuis en komen wij de volgende dag bij je langs.