Wat is een miskraam?

Je spreekt van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week spontaan eindigt. Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Ongeveer 10-20% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Verloop miskraam

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies in combinatie met buikpijn. De buikpijn kun je vergelijken met (hevige) menstruatiekrampen. Meestal zie je dat de pijn en het bloedverlies in de loop van de tijd toenemen, een aantal uren hevig zijn en dan weer afnemen. Je kunt ook stolsels of het vruchtje (compleet of in delen) verliezen. Wanneer de pijn en het bloedverlies in hevigheid zijn afgenomen, kun je nog één tot twee weken na de miskraam wat bloedverlies houden.

Oorzaken

Meestal is er niet een duidelijke oorzaak te vinden voor een miskraam, maar vaak is er een probleem in de aanleg van het vruchtje geweest. Je kunt een miskraam niet voorkomen. Als je twee of meer miskramen mee hebt meegemaakt, kunnen we je indien gewenst verwijzen naar de gynaecoloog om onderzoek te laten doen naar een eventuele oorzaak.

Wat moet je doen bij bloedverlies?

Bloedverlies komt af en toe voor in het begin van de zwangerschap. In de helft van de gevallen is er niets aan de hand. Als je helderrood bloedverlies hebt, neem dan wel altijd contact op. Soms kan een echo meer zekerheid geven.

We graag dat je belt bij:

    • Hevig bloedverlies, elk half uur meer dan een maandverband vol (gebruik geen tampons).
    • Temperatuur van 38 graden of meer.
    • Hevige pijn.
    • Ongerustheid.

Behandeling:

Afwachten

Vaak stoot je lichaam het vruchtje zelf af, wanneer dat gebeurt is niet altijd met zekerheid te zeggen. Je mag zelf besluiten hoe lang je af wilt wachten. Het voordeel van afwachten is dat je lichaam zelf het werk doet.

Medicamenteuze behandeling

Als het vruchtje niet vanzelf komt kun je met behulp van een medicijn, dat je via de gynaecoloog krijgt, de miskraam op gang brengen.

Curettage

Dit is een medische behandeling in het ziekenhuis waarbij de baarmoeder schoongemaakt wordt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose.

Pijnstilling

Soms kan de pijn hevig zijn. Meestal duurt dit niet heel lang en neemt de pijn vanzelf af. Als pijnstilling mag je paracetamol innemen: maximaal 6 tabletten van 500 mg. Als de paracetamol onvoldoende helpt, neem dan contact met ons op.

Verwerking

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun (prille) zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam doet vaak meer met je dan je van tevoren kunt bedenken. Dat geldt voor vrouwen én partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Misschien vraag je je af waarom het mis ging en of je iets had kunnen doen om het te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk gevolg was.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Gun jezelf wat jij nodig hebt. Merk je dat je er zelf niet uit komt en dat je hulp nodig hebt bij het verwerken van de miskraam? Dan is het goed om begeleiding bij de verwerking te zoeken.

Wanneer weer zwanger worden?

Er is geen medische reden om te wachten met zwanger worden. Het gaat er met name om of je er emotioneel weer aan toe bent. Verstandig is om pas weer te gaan vrijen als het bloedverlies over is. Je menstruatie zal ongeveer vier tot zes weken na de miskraam weer op gang komen. Heel begrijpelijk is dat als je weer zwanger bent geworden, je in het begin extra ongerust bent. Vergeet niet foliumzuur te (blijven) slikken als je weer zwanger wilt worden.