Voorbereiden op je zwangerschap

De meeste zwangerschappen ontstaan en verlopen zonder problemen. Toch is het belangrijk om je op een zwangerschap voor te bereiden. Als je gezond bent en gezond leeft op het moment van zwanger worden is de kans op een gezonde baby het grootst. Ook de leefwijze van de aanstaande vader is van invloed. Indien je een kinderwens hebt, is het verstandig om vooraf al over mogelijke risico’s na te denken. De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby, meer dan we voorheen dachten. Wat moet je doen, of juist laten, om zo gezond mogelijk in verwachting te raken?

Zwangerschapswijzer

www.zwangerwijzer.nl kan je helpen om inzicht te krijgen in de situatie van jou en je partner. Indien je je goed wilt voorbereiden op een zwangerschap kun je bij ons een afspraak maken voor een kinderwensconsult. Hier zal onder andere de medische voorgeschiedenis van jou en je partner in kaart gebracht worden. Ook zullen jullie leef- en voedingsgewoonten besproken worden. In de meeste gevallen vergoed de verzekeraar dit consult.

Foliumzuur

Om de kans op een aangeboren afwijking bij de baby zo klein mogelijk te maken, raden we iedereen aan om  foliumzuur te gebruiken. Dit verkleint de kans op een open ruggetje en/of een open schedel bij de baby. Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Dagelijks slik je 1 tablet van  0,4 – 0,5 milligram. Omdat het ongeveer vier weken duurt voordat er extra foliumzuur in je lichaam aanwezig is, is het verstandig om er 1 maand voor het beëindigen van de anticonceptie al mee te beginnen. Het advies is om er mee door te gaan totdat je 10 weken zwanger bent.

Alcohol

Drink bij voorkeur niet als je zwanger wilt worden. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. Bij mannen verzwakt alcohol het zaad: het aantal zaadcellen neemt af en het aantal afwijkende zaadcellen neemt toe. Dus om een zwangerschap te bespoedigen, kunnen mannen beter niet drinken. De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Alcohol is schadelijk voor een ongeboren baby. Een veilige hoeveelheid is voor alcohol niet te geven. Bij een gebruik van minder dan één glas alcohol per dag zijn er al aanwijzingen dat het een ongunstig effect kan hebben op de zwangerschap in de vorm van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte. Tevens zijn er aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag negatieve gevolgen kan hebben op de psychomotorische ontwikkeling van de baby. Lees meer over alcohol en zwangerschap op Stap.

Roken

Als je rookt gedurende je zwangerschapswens, duurt het langer om zwanger te raken. Je bent 30% minder vruchtbaar en de kans dat het een jaar of langer duurt voor je zwanger bent is drie keer groter dan bij vrouwen die niet roken. Niet alleen vrouwen hebben een verminderde vruchtbaarheid. Als je als man rookt is de hoeveelheid zaadcellen in het sperma verminderd. Bovendien zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te kunnen bereiken. Daarnaast heeft een rokende man 50% meer kans op impotentie dan een niet-roker.

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Tabak bevat schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta. Doordat er minder voedingstoffen en zuurstof naar de baby gaan, groeit en ontwikkelt de baby minder goed. Baby´s van rokende moeders worden vaker te vroeg geboren met een groeiachterstand. Ook verhoogt roken tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam, een te laag liggende placenta met mogelijk bloedingen tot gevolg en een loslatende placenta. Lees meer over roken en zwangerschap op Trimbos.

Drugs

Indien je een kinderwens hebt en jij of je partner (wel eens) drugs gebruikt, dan is het van belang daar mee te stoppen vóórdat je zwanger wordt. Het gebruiken van drugs is een risico voor het ongeboren kind. Stoppen tijdens een zwangerschap kan ontwenningsverschijnselen bij het kind veroorzaken en schadelijke effecten kunnen al zijn opgetreden. Je moet daarom al vóór je zwanger bent stoppen. Bespreek dit met je huisarts. De huisarts kan er voor zorgen dat je daarbij hulp krijgt.

Medicijngebruik

Indien je een zwangerschapswens hebt en medicijnen gebruikt of wilt gebruiken, is het raadzaam om te controleren of deze medicijnen schadelijk zijn voor een zwangerschap. Hiervoor kun je de huisarts, apotheker of verloskundige raadplegen.

Erfelijkheid

Misschien komen er erfelijke ziekten voor in je familie of is er een familielid geboren met een aangeboren aandoening. In die gevallen is het verstandig dit voordat je zwanger wordt reeds met ons te bespreken. Dan is er meer tijd voor voorlichting en een goede voorbereiding.