Thuis of poliklinisch bevallen
Als de bevalling begonnen is bel je met de dienstdoende verloskundige. Zij komt vrijwel altijd eerst bij je thuis kijken om te zien hoe het gaat, hoe ver de bevalling gevorderd is en ze controleert of jij en de baby in goede conditie zijn.
Bij een thuisbevalling bellen we op tijd de kraamverzorgster voor extra ondersteuning en blijven we bij je tot een paar uur na de geboorte van het kind. Thuis kan je je meestal goed ontspannen, omdat dit je eigen vertrouwde omgeving is. Ontspanning is iets wat het goed doorzetten van de weeën bevordert. Daarom is het raadzaam thuis de bevalling goed op gang te laten komen.
Kies je voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis dan ga je op het moment dat je voldoende ontsluiting hebt, naar het ziekenhuis en begeleiden we je daar verder bij de bevalling. Aan de poliklinische bevalling zijn kosten verbonden, informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de eigen bijdrage. Indien alles goed gaat mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis.
Als er zich een mogelijk risico voordoet dan is er sprake van een zogenaamde ‘medische indicatie’. Dat betekent dat je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen en dat de verzekering dit helemaal vergoedt.
Wij hebben een goede samenwerking met de gynaecologen van het MCL. Is er tijdens de zwangerschap of bevalling een medische reden om door de gynaecoloog te worden gecontroleerd, dan zullen we je tijdig verwijzen.
Vanaf 37 weken zwangerschap moet je een aantal dingen in orde hebben.
Thuisbevalling
De kamer waar je gaat bevallen mag niet hoger liggen dan de eerste verdieping (dus maximaal 1 goed toegankelijke trap of een lift) en moet goed bereikbaar zijn, dit in verband met het transport naar het ziekenhuis in geval van complicaties. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een bevalling op de benedenverdieping.
Het moet er lekker warm kunnen worden en er moet voldoende licht zijn. Veel ruimte is niet nodig, wel willen we graag aan beide zijden van het bed kunnen staan en is er een stevig matras nodig. Je kunt een los eenpersoons bed of klossen lenen bij:
Medipoint, 088-102 0100 of Kersten Hulpmiddelenspecialist, 088-000 9488.
Het bed moet op een hoogte van 80-90 cm opgezet worden.
Op de kamer waar je gaat bevallen graag klaarzetten
- 2 emmers
- 2 vuilniszakken
- Een ondersteek (po)
- Het kraampakket, deze kan je via je zorgverzekeraar aanvragen.
Verder klaarzetten: een tas voor als je naar het ziekenhuis moet, ook als je van plan bent thuis te bevallen.
In de tas
- Kleding en toiletspullen voor jezelf (warme sokken, extra schone kleding voor na de bevalling)
- Slippers, sloffen
- Eventueel badjas
- Kleertjes voor de baby (rompertjes 2x, pakje 2x, sokjes, jasje, mutsje en omslagdoek)
- Fototoestel
- Autostoeltje geschikt voor de baby
Ziekenhuisbevalling
Indien je poliklinisch of op medische indicatie in het ziekenhuis gaat bevallen, heb je ook voor de kraamperiode een kraampakket nodig. Deze kan je via je zorgverzekeraar aanvragen. Wil je borstvoeding gaan geven dan is er ook een verhoogd bed nodig.
Badbevalling
Mocht je in bad willen bevallen, dan heb je een speciaal bevalbad nodig. Onze praktijk heeft zelf twee bevalbaden. Als deze al verhuurd zijn, kun je een bevalbad onder andere ook regelen bij: