Kraamzorg

Aan het begin van de zwangerschap, voordat je 16 weken zwanger bent, moet je kraamzorg regelen. Daarvoor bel je met een kraamzorgbureau naar keuze. Kraamzorg wordt voor het grootste deel vergoed door je basisziektekosten verzekering. Meestal moet je een kleine eigen bijdrage betalen.

In de zwangerschap vindt er een intake plaats waarbij je informatie krijgt over wat kraamzorg inhoudt en waarbij je bespreekt wat je wensen rondom kraamzorg zijn.

De kraamverzorgster assisteert ons bij de thuisbevalling en blijft daarna bij je totdat je gewassen in een schoon bed ligt en je weet hoe je de komende nacht voor je baby moet zorgen. Daarna komt zij de eerste 8 dagen elke dag bij je thuis voor de zorg voor jou en de baby. Ze doet huishoudelijke taken, leert je hoe je je kindje moet verzorgen en helpt bij het geven van borstvoeding.

Hieronder de links van verschillende kraamzorgorganisaties waar wij mee samenwerken.


De Kraamvogel


Kraamzus


Isis Kraamzorg


Natur Kraamzorg


Kraamzorg Martine


Kraamzorg Jessie


Kraamzorg Yvon


Kraamteam Frl


 

Mocht je materialen uit je kraampakket over hebben, dan kun je die bij Stichting Baby Hope inleveren.

Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s gezond en wel tegen zich aan kunnen drukken.

Stichting Baby Hope is medio 2003 opgericht door een moeder die haar ongebruikte kraampakket niet wilde weggooien. Baby Hope is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van 320 inzamelingspunten door heel Nederland. Daarmee ondersteunt de stichting maar liefst 15 kraamprojecten in 12 landen!

Hielprik en gehoortest

Zodra je je kind hebt aangegeven bij de afdeling burgerzaken van het gemeentehuis, wordt het automatisch opgenomen in het bestand van de entadministratie. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de inentingen van je kindje, maar ook voor de hielprik en de gehoortest, die tussen de 4e en 7e dag plaatsvinden.

Bij de hielprik wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. De ziektes zijn niet te genezen maar als ze tijdig opgespoord worden, kunnen ze wel behandeld worden.

De gehoortest wordt tegelijkertijd met de hielprik uitgevoerd. Deze test duurt een paar minuten en is pijnloos. Soms is het resultaat niet helemaal duidelijk en moet de test op een later tijdstip nogmaals herhaald worden. Bijvoorbeeld door teveel oorsmeer of vocht in de gehoorgang.

Meer informatie

Tijdens de zwangerschap heb je van ons een folder meegekregen over beide onderzoeken. Kijk voor meer informatie hierover op de site van het RIVM.

Vitamine K

Direct na de geboorte krijgt je kindje 1 mg vitamine K toegediend ter bevordering van de bloedstolling, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag na de geboorte moet je zelf, indien je borstvoeding geeft, elke dag vitamine K aan de baby geven. Aan baby’s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen. De pasgeborene heeft van de moeder geen vitamine K-voorraad  meegekregen en maakt dit zelf nog niet voldoende aan.

Als de baby geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt is er bij het drinken vanaf 500 ml kunstvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Vitamine D

Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding op te nemen. Het lichaam maakt deels zelf vitamine D in de huid onder invloed van daglicht. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D. Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar, wordt per dag 10 microgram extra vitamine D geadviseerd door het Voedingscentrum. Vanaf de 8e dag na de geboorte ga je dit zelf aan je kind geven.

Overdracht consultatiebureau

De kraamverzorgster regelt de overdracht aan het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige neemt vervolgens contact met je op voor een eerste bezoek aan huis. Totdat de wijkverpleegkundige bij je thuis geweest is, kan je ons bellen bij vragen en problemen, daarna neemt zij de zorg van ons over. Als je kindje ongeveer vier weken oud is ga je zelf naar het consultatiebureau.

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling mag je nog een nacontrole-afspraak maken. Je kunt hier zelf ongeveer 3 à 4 weken na de bevalling voor bellen. Je kunt aangeven bij wie je graag op nacontrole wilt komen; vaak is dat bij degene die je bevalling heeft begeleid.

Wij bespreken het verloop van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed met je. Ook praten we met je over een eventuele volgende zwangerschap. We geven dan advies over hoe je zo gezond mogelijk aan een volgende zwangerschap kunt beginnen. Eventueel meten we  je bloeddruk nog een keer en bepalen het ijzergehalte in je bloed. Natuurlijk zijn we er ook om je vragen te beantwoorden. We vinden het vanzelfsprekend leuk als je je kindje meeneemt!