Een goede voeding is tijdens – maar ook voorafgaand aan – de zwangerschap heel belangrijk. De baby is afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. Het is verstandig gezond en gevarieerd te eten.

Gebruik foliumzuur zodra je weet dat je zwanger wilt worden. Het advies is om foliumzuur te slikken van 4 weken voor de bevruchting tot en met 10 weken zwangerschap.

Wij raden je aan een multivitamine te slikken. Gebruik er een die speciaal bestemd is voor zwangeren. Daar zit namelijk wat minder vitamine A in en wat extra ijzer en foliumzuur. Deze multivitamines kan je de gehele zwangerschap slikken en een los foliumzuurtablet is dan niet meer nodig.

Tijdens de zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. Verklein de kans op toxoplasmose en besmetting met de listeriabacterie door geen rauw vlees en producten gemaakt van rauwe melk te gebruiken. Kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk vormen geen enkel probleem, zoals de meeste voorverpakte kazen uit de supermarkt. Lees het etiket.

Wat wel en wat niet

Eet geen lever en beleg niet meer dan één boterham per dag met producten die gemaakt zijn van lever, zoals paté, leverworst of Hausmacher. Lever bevat zeer veel vitamine A dat schadelijk kan zijn voor de baby.

Vis is heel gezond, zeker ook voor zwangeren, bij voorkeur 2 keer per week! Maar eet geen voorverpakte gerookte vis, zoals zalmfilet. Hier kan zich de listeria-bacterie in ophopen. Verse vis, en met name de vette vis is juist gezond.

Vermijd het eten van roofvissen, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Tonijn uit blik bevat veel minder kwik en dioxines dan verse tonijn. Tot maximaal 2 porties tonijn uit blik per week is daarom geen probleem.

Bewaar verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades niet te lang met het oog op listeriabesmetting.

Drink niet meer dan vier koppen koffie per dag, te veel cafeïne is niet goed voor het kind.
De stof glycyrrhizine in drop kan de bloeddruk verhogen, wees dus matig met drop.

Als je ijs eet, kies dan voor schepijs of verpakt ijs i.p.v. softijs. In de machines kunnen restjes melk achter blijven waar de listeriabacterie in kan zitten. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld milkshakes.


 • Voor de bevalling of bij dringende vragen bellen naar:

  06 – 51 09 73 13


  Bij geen gehoor:

  058 – 286 66 66


   

 • Volg ons
 • Deskundige en betrouwbare informatie voor jouw zwangerschap en bevalling
 • Evenementen
  Geen evenementen gevonden!