Vitamine K

Direct na de geboorte krijgt je kindje 1 mg vitamine K toegediend ter bevordering van de bloedstolling, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag na de geboorte moet je zelf, indien je borstvoeding geeft, elke dag vitamine K aan de baby geven. Aan baby`s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen. De pasgeborene heeft van de moeder geen vitamine K-voorraad  meegekregen en maakt dit zelf nog niet voldoende aan.

Als de baby geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt is er bij het drinken vanaf 500 ml kunstvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Vitamine D

Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding op te nemen. Het lichaam maakt deels zelf vitamine D in de huid onder invloed van daglicht. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D. Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar, wordt per dag 10 microgram extra vitamine D geadviseerd door het Voedingscentrum. Vanaf de 8e dag na de geboorte ga je dit zelf aan je kind geven.


 • Voor de bevalling of bij dringende vragen bellen naar:

  06 – 51 09 73 13


  Bij geen gehoor:

  058 – 286 66 66


 • Volg ons
 • Deskundige en betrouwbare informatie voor jouw zwangerschap en bevalling
 • Evenementen
  Geen evenementen gevonden!