Alcohol en zwangerschap

Indien je alcohol nuttigt in de zwangerschap komt dit via de placenta bij je ongeboren baby terecht. De lever van de ongeboren baby is nog onrijp en kan deze giftige stof niet zelf verwerken. Dit kan schadelijk zijn. Vanaf welke hoeveelheid het drinken van alcohol schade kan geven is nog onbekend, wel is bekend dat alcohol soms in kleine hoeveelheden al schadelijk kan zijn. Ook bij het incidenteel drinken van een glas alcohol zijn er al aanwijzingen dat dit een ongunstig effect kan hebben op de zwangerschap in de vorm van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte. Tevens zijn er aanwijzingen dat het drinken van kleine hoeveelheden alcohol al negatieve gevolgen kan hebben op de psychomotorische ontwikkeling van je baby. Alcoholgebruik in de zwangerschap wordt dus afgeraden, hierover lees je meer op www.stap.nl. Soms heb je al alcohol gedronken voordat je wist dat je in verwachting was, probeer dan vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent alcohol te laten staan.

Alcohol en borstvoeding

Indien je borstvoeding geeft en alcohol drinkt, gaat dit over in de moedermelk. Omdat het niet duidelijk is wat een veilige hoeveelheid alcohol zou zijn, adviseert de gezondheidsraad geen alcohol te gebruiken gedurende de periode dat je borstvoeding geeft.

Mocht je tijdens de borstvoedingsperiode toch eens een glaasje alcohol willen drinken, neem dan in acht dat het 2 – 3 uren duurt voordat de  alcohol van 1 consumptie uit je bloed en dus ook uit je moedermelk verdwenen is. Hou daarom rekening met je voedingstijden of gebruik eventueel een afgekolfde voeding.

Roken

Roken tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Tabak bevat schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta. Doordat er daarom minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby gaan, groeit en ontwikkelt de baby zich minder goed. Baby´s van rokende moeders worden vaker te vroeg geboren met een groeiachterstand.

Ook verhoogt roken tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam, een te laag liggende placenta met mogelijk bloedingen tot gevolg en een loslatende placenta.

Na de geboorte hebben kinderen van rokende moeders meer kans op wiegendood, luchtweginfecties, astma en middenoorontsteking.

Het advies is om niet te roken in de zwangerschap en in het bijzijn van je baby. Stoppen met roken is meestal niet gemakkelijk. Als je partner ook rookt probeer dan samen te stoppen. Tijdens het spreekuur kunnen we je informatie geven over ondersteuning bij stoppen met roken. Tevens kun je op www.trimbos.nl aanvullende informatie vinden.

Drugs

Gebruik van drugs tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van je kind ernstig verstoren. Het vergroot de kans op aangeboren afwijkingen. In onderzoek is tevens aangetoond dat het waarschijnlijk is dat baby’s van zwangeren, die regelmatig drugs gebruiken, kleiner zijn in lengte en een lager geboortegewicht hebben. Ook de duur van de zwangerschap is vaak korter, er komen meer vroeggeboortes voor. Gebruik daarom geen drugs in de zwangerschap. Meer informatie over drugsgebruik en zwangerschap is te vinden op www.jellinek.nl.